MÜDDETNAME
Müddetname; Ceza yargılaması neticesinde hükümlünün almış olduğu ceza ilk derece mahkemesinde ya da üst mahkemelerce kesinleşirse, savcılık hükümlünün cezaevinde herhangi bir disiplin cezası almama şartı ile cezaevinde ne kadar kalınacağını gösteren bir belge düzenlemektedir. İşte bu belgeye infaz uygulamasında uygulamada müddetname denilmektedir. Müddetname kısaca, cezaevine alınma tarihini ve ceza evinden tahliye olma tarihini gösterir belgedir. Müddetname hazırlandıktan sonra ilgili cumhuriyet savcısı tarafından imzalanarak hükümlüye gönderilir.
MÜDDETNAME NEDİR?
Müddetname nedir :Müddetname hükümlünün hürriyeti bağlayıcı ceza süresini, cezaevine alındığı tarih ve tahliye olacağı tarihleri gösteren belgedir. Müddetnameyi onaylayan savcıdan talep edebilirsiniz. Müddetnameye bakılarak şu bilgilere ulaşılabilecektir:
- Hükümlünün cezasının ne kadarlık kısmını kapalı ceza infaz kurumunda geçireceği,
- Hükümlünün cezasının ne kadarlık bir kısmını açık ceza infaz kurumunda geçireceği,
- Hükümlünün cezasının ne kadarlık bir kısmını denetimli serbestlik altında geçireceği ve şartlı tahliye hükümleri çerçevesinde cezaevi dışına hangi tarih itibariyle ne zaman çıkabileceği.
Müddetname mahkemenin bağlı bulunduğu taşra ilamat bürosu yada ilamat infaz bürolarında hazırlanmakta ve hesaplaması ise bu bahsedilen bürolardan sorumlu cumhuriyet savcısı tarafından yapılmaktadır. Eğer hükümlünün daha önceki süreçte kesinleşmiş ve infaz edilmemiş bir mahkumiyeti bulunmaktaysa dosya öncelikle içtima bürosuna gitmektedir. İçtimadan gelen dosya ile toplamda ne kadar süre mahkumiyet olduğuna bakılarak hükümlüye ait müddetname düzenlenir.Müddetname nedir sorusuna ve infaz hukukuna ilişkin tüm sorularınıza için Ankara avukat aracılığıyla cevap bulabilirsiniz.
MÜDDETNAME NASIL HESAPLANIR?
Mahkumiyet hükümlerinde müddetname 3 farklı suç tarihine göre değerlendirmeye tabi tutulur. 01.06.2005 öncesi, 01.07.2016 öncesi ve 01.06.2005 sonrası olmak üzere farklı hesaplama kriterleri dikkate alınarak hesaplanır. Bu sebepledir ki; hükümlüler mahkumiyet hükümleri çekmek için cezaevine girmeden önce ne kadar yatarım araştırması yapmaya başlarlar. Almış olduğunuz mahkumiyet neticesinde ne kadar yatacağınızı öğrenmek için süreci bir Ankara avukat ve Ankara infaz avukatı aracılığıyla yürütmeniz hak ve menfaat kayıpları yaşamanızın da önüne geçecektir.
MÜDDETNAME HATALI İSE NE OLUR?
Hazırlanan ve tebliğ edilen müddetnamenin hatalı olma ihtimali de bulunmaktadır. Cumhuriyet savcıları müddetname hazırlarken bazen hata yapabilmektedirler. Ceza bilgilerinizde ya da tutukluluk sürenizde eksiklikler ya da fazlalıklar oluşmuş ve yanlış değerlendirme yapılmış olabilir. Eğer müddetnamenin hatalı olduğu ile ilgili bir şüpheniz ya da düşünceniz varsa Ankara avukat aracılığıyla ilgili müddetnameye itirazda bulunmanız şiddetle tavsiye edilir.
Önemle belirtmek gerekir ki; suçun işlenme tarihi müddetname hesaplamalarında en önemli husus olarak karşımıza çıkmaktadır. İnfaz Kanunu uyarınca suçun işlenme tarihine göre cezadaki indirim ve mahsup oranlarında da değişiklikler olmaktadır. Almış olduğunuz mahkumiyete göre ne kadar sürelik bir yatarınız olduğunu öğrenmek için Ankara avukat ve Ankara infaz avukatı hukuki desteği almanız tavsiye edilmektedir.
Ankara Avukat Müddetname Örneği
Müddetname örneği alınan mahkumiyet hükmüne göre değişmekte olduğundan sizler için savcılık tarafından hazırlanan genel müddetname örneği ni paylaşıyoruz. Hazırlamış olduğumuz bu müddetname örneği hükümlünün kimlik bilgileri, cezaevinden giriş ve çıkış tarihi, koşullu salıverilme ve cezadaki mahsup bilgilerini içermektedir. (Savcılık tarafından resmi şekilde hazırlanan müddetname örnek alınmıştır.)
MÜDDETNAME (Mahkumlar İçin) Cumhuriyet Başsavcılığı : Cumhuriyet Başsavcılığı Dosya No : Cezaevi Hükümlü Defter Numarası : HÜKÜMLÜ KİMLİK BİLGİLERİ T.C. Kimlik No : Adı ve Soyadı : Baba Adı : Ana Adı : Doğum Tarihi : Doğum Yeri : Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl ve İlçe : CEZA BİLGİLERİ HÜKMÜ VEREN MAHKEME : MAHKEME KARAR BİLGİSİ : SUÇ TARİHİ TARİHLERİ : CEZASI : İlam No Suç Tarihi Ceza Mad. Ceza Bilgisi İnfaz Türü 2022/1-33 15/10/2020 TCK 157/1 2 YIL 1 AY 5275 S.K.107/2 Md.(1/2) CEZAEVİNE GİRİŞ TARİHİ : xx/12/2022 HAKEDEREK TAHLİYE TARİHİ : KOŞULLU SALIVERİLME TARİHİ : MAHSUP BİLGİLERİ Cezaevinde Geçen Süre : Denetimde Geçen Süre : Ad Soyad Sicil No Cumhuriyet Savcısı NOT : …….. 1 NOLU L TİPİ KAPALI CEZA İNFAZ KURUMUNA İşbu müddetname Ankara … İnfaz Hakimliği’nin 2022/..Esas ve 2022/ …. Karar sayılı içtima kararına istinaden düzenlenmiştir. Hükümlüye ait hapis cezalarının suç türü 5275 Sayılı Yasanın geçici 6. Maddesindeki istisna suçlardan olmadığından yasada öngörülen denetimli serbestlik süresi 3 yıldır. Şartlarını taşıması halinde faydalanabilecektir. Müddetnamenin hükümlüye tebliği rica olunur. |
Müddetname Sık Sorulan Sorular
Müddetname geldikten sonra ne olur?
Müddetname geldikten sonra cezaevindeki hükümlüye cezaevi idaresi tarafından tebliğ edilmektedir.
Müddetnameye nasıl ulaşılır?
Müddetnameyi ilamat infaz bürosundan ya da müddetnameyi onaylayan savcıdan talep edebilirsiniz.
Müddetname neye göre hesaplanır?
Müddetname 3 farklı suç tarihine göre farklı kriterler dikkate alınarak hesaplanmaktadır.
Müddetname bozulur mu?
Evet bozulabilir, müddetname hata olduğu düşünülüyorsa Ankara avukat aracılığıyla müddetnameye itiraz edilmelidir.
Müddetname neden geç kaldı?
Müddetname hazırlanmadan önce daha önce alınan mahkumiyet hükümleri için içtimaya gönderilerek hesaplama yapılması talep edilir, bu durum sürecin uzamasına sebebiyet vermektedir.
Müddetname kime verilir?
Müddetname yetkililer tarafından hükümlünün kendisine ya da onun müdafiine verilmektedir. Ankara avukat aracılığıyla müddetname ve benzeri sorularınıza kolaylıkla cevap bulabilirsiniz.
Müddetname kaç günde hazırlanır?
Müddetname yaklaşık olarak 1 ya da 2 hafta içerisinde hazırlanmaktadır.
Müddetname nereden öğrenilir?
İlamat infaz ya da taşra ilamat bürolarından öğrenilmektedir.
Tarafıma hiçbir evrak tebliğ edilmedi. Covid izni bedeniyle tahliye olduğumu gösteren çıkarken bir yazı verildi ve daha sonra başka suça bağlı koşullu salıverilme nin geri alınması kararı verilmiş … Ben koşullu salıverilme ile tahliye olduğumu dahi bilmiyorum… Bu uygulama hukuka uygun mu? Teşekkür ederim
Öncelikle dosyanızı incelememiz lazım, sitemiz üzerindeki iletişim numaralarından ulaşabilirsiniz.