İçeriğe geç

Tazminat Hesaplama

Askerlik Tazminat hesaplama hakkında detaylı bilgi edinmek için içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Tazminat hesaplama araçları için EmKa hukuk olarak hazırladığımız hesaplama modüllerini kullanabilirsiniz. Bu modüller şu şekildedir.

  • Kıdem Tazminatı Hesaplama
  • İhbar Tazminatı Hesaplama
  • Fazla Mesai Tazminat Hesaplama
  • UBGT Tazminat Hesaplama

KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA

Kıdem Tazminatı Hesaplama: İşçinin hizmet süresi ile son brüt ücretinin çarpılması ile bulunur. Bulunan sonuç brüt rakam olup, %0 (binde) 7,59 damga vergisi düşüldükten sonra net rakam bulunur.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

 Örneğin:

İŞE GİRİŞ                                 : 01/11/2020

İŞTEN ÇIKIŞ                             : 20/08/2022

KIDEM                                     : 1 YIL 9 AY 20 GÜN

SON BRÜT ÜCRET                  : 5004 TL

KIDEM TAZMİNATI                : 8966.42 ₺

İHBAR TAZMİNATI HESAPLAMA

İhbar tazminatı ihbar öneli verilmeksizin, haksız nedenle iş akdine son verilen tarafın, karşıda taraftan talep edebileceği tazminat türüdür. Örneğin iş akdi işveren tarafından haklı neden olmaksızın ve önel verilmeksizin fesih edilen işçi, hizmet süresine göre işvereninden ihbar tazminatı almaya hak kazanır. İhbar tazminatı hesaplama ve ihbar tazminatına hak kazanma koşulu için işten ayrılmadan önce mutlaka Uyap avukat ya da Ankara iş avukatı’na danışınız (Uyarı: İşveren kendini haklı görerek ve SGK çıkış koduna da “işverenin haklı nedenle feshi” olarak gösterse dahi, bu fesih mahkeme kararı ile haksız sayılırsa işçi yine ihbar tazminatına hak kazanır)

 

İHBAR TAZMİNATI SÜRELERİ

  • 6 aya kadar hizmet süresi için 2 HAFTA
  • 6 ay – 1,5 yıla kadar olan hizmet süresi için 4 HAFTA
  • 5 yıl – 3 yıla kadar olan hizmet süreleri için6HAFTA
  • 3 yıldan daha fazla olan hizmet süreleri için 8 HAFTA ihbar tazminatına hükmedilir.

FAZLA MESAİ TAZMİNAT HESAPLAMA

Fazla mesai tazminat hesaplama, 4857 sayılı İş Kanunu 41. Maddeye göre “haftalık kırkbeş (45) saati aşan çalışmalar fazla çalışmalardır” denilmektedir. İşyerinde usule uygun Denkleştirme uygulaması olduğu hallerde işçiye fazla mesai ödenmez. Fazla mesai tazminat hesaplama için Uyap avukat ya da Ankara iş avukatı aracılığı ile danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz. Fazla mesai tazminat hesaplama şu şekilde yapılır.

FAZLA MESAİ NASIL HESAPLANIR

  1. İşçinin saatlik ücreti bulunmalıdır. (Brüt Ücret/ 225)
  2. İşçinin saatlik ücreti 1,5 ile çarpılır
  3. Çıkan rakam ile aylık 45 saati aşan fazla çalışma saati çarpılır.
  4. Çıkan brüt ücretten önce %15 SGK payı, sonra ondan da %15 gelir vergisi düşülür, daha sonra bulunan rakamdan brüt ücretin %0 (binde) 7,59 damga vergisi düşüldükten sonra NET FAZLA MESAİ ÜCRETİ BULUNUR.
  5. https://ankaraavukatlik.com/ isimli sitemizde TAZMİNAT HESAPLA MODÜLÜNÜ KULLANARAK DA NET- BRÜT FAZLA MESAİ ALACAĞINIZI HESAPLAYABİLİRSİNİZ. Uyap avukat ya da Ankara iş avukatı ile fazla mesainiz olup olmadığını, fazla mesainiz var ise işten haklı nedenle nasıl ayrılacağınızı öğrenebilirsiniz.

UBGT TAZMİNAT HESAPLAMA

UBGT (Ulusal Bayram ve Genel Tatil) tazminat hesaplama, 4857 sayılı İş Kanunun 47. Maddesine göre hesaplanır. Bu maddeye göre : “..kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir..” denilmektedir. Yani işçi Ulusal ya da Dini bayramlarda hiç çalışmasa dahi aylık maaşından kesinti yapılmaz. Ancak Ulusal ve Dini bayramlarda 1 saat çalışsa dahi fazladan bir tam günlük mesai ücreti daha kendisine ödenir. İşçi o gün 2 günlük ücret alır.

ULUSAL BAYRAMLAR HANGİLERİ

Ulusal bayramlar hangileri, resmi bayramlar hangileri, dini bayramlar hangileri, genel tatiller hangileri soruları için Uyap avukat danışmanlık hizmeti alabilir, ya da aşağıda belirtilen kanunu irdeleyebilirsiniz.

2429 Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun

A)Resmi bayram günleri şunlardır:

  1. 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır.
  2. 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı günüdür.
  3. 30 Ağustos günü Zafer Bayramıdır

 

B) Dini bayramlar şunlardır:

  • Ramazan Bayramı; Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 3,5 gündür.
  • Kurban Bayramı; Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 4,5 gündür.

C) 1 Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü ve 15 Temmuz günü Demokrasi ve Milli Birlik Günü tatilidir.

D) Ulusal, resmî ve dinî bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü resmî daire ve kuruluşlar tatil edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir