İçeriğe geç

Zorunlu Tedavi 2025

  • 2 yorum
Madde Bağımlılığı Zorunlu Tedavi

Zorunlu tedavi, madde bağımlısı olup kendisini veya ailesini yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve aynı zamanda bu yüzden devamlı korunmaya ve bakıma muhtaç olan ya da başkalarının güvenliğini tehdit eden ergin bireylerin Sulh Hukuk Mahkemelerinden alınan zorunlu tedavi kararı sonrasında tedavi amaçlı olarak kısıtlanmasına denilmektedir.

Madde Bağımlılığı ve Tedavisi

Madde bağımlılığı ve zorunlu tedavi, Bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımının durdurulamaması, kişinin bu maddeleri kullanmadığında yoksunluk çekmesi olarak tanımlanabilen madde bağımlılığı sadece kullanan kişiye değil, çevresine, özellikle ailesine ve hatta içinde yaşadığı topluma zarar veren çok boyutlu bir sağlık problemidir.

Son yıllarda cezai yaptırımların yanı sıra bağımlılığın bir hastalık olarak kabul edilmesiyle birlikte tedaviye yönlendirme ve tedavi imkân ve kapasitelerinin artırılması yoluna gidilmektedir.  

Madde bağımlılığı ve zorunlu tedavi hizmetleri Sağlık Bakanlığına bağlı ayaktan ve yatılı hizmet sunan kuruluşlar (AMATEM’ler ve psikiyatri poliklinikleri) aracılığıyla yürütülmektedir. Bu kuruluşlara bağımlı bireylerin başvuru yapması ile tedavi süreci başlamaktadır.

Sulh Hukuk Mahkemesi Zorunlu Tedavi

Sulh hukuk mahkemesi zorunlu tedavi bağımlı olup da AMATEM veya psikiyatri kliniklerine tedavi olmak için başvuru yapmak istemeyen erişkin kişiler bakımından başvurulabilecek bir yoldur. Çocuklarının tedavi olmak istememesi sebebiyle zorluk yaşayan her aile zorunlu tedavi yoluna başvurarak bu yolla kişinin tedavi almasını sağlayabilmektedir. Ancak bu yola başvuruda gerekli adımların titizlikle takip edilmesi sürecin en hızlı şekilde işlemesi ve sonuç alınabilmesi bakımından önemlidir. Herhangi bir aksaklık yaşamamak ve hızlı bir şekilde Sulh hukuk mahkemesi zorunlu tedavi hizmetlerden faydalanmak için hukuki süreçlerin takibi noktasında bu alanda uzman bir Ankara avukat hukuki desteğine başvurmalısınız.

Zorunlu Tedavinin Hukuki Dayanakları

Zorunlu tedaviye ilişkin düzenleme Türk Medeni Kanununda düzenlenmiştir. 4721 sayılı Kanununda iki farklı maddede madde bağımlılığı sebebiyle kişinin veya kişinin özgürlüğünün kısıtlanmasına yer verilmiştir.

Bu düzenlemelerden ilki 406. Maddededir. Bu hükme göre madde bağımlısı olup kendisini veya ailesini yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve aynı zamanda bu yüzden devamlı korunmaya ve bakıma muhtaç olan ya da başkalarının güvenliğini tehdit eden her erginin kısıtlanacağına yer verilmiştir.

Diğer düzenleme ise kişinin ehliyetinin elinden alınmasını değil belirli bir süre ile özgürlüğünün kısıtlanması olarak karşımıza çıkmaktadır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 432. Maddesi madde bağımlılığı sebebiyle toplum için tehlike arz eden her ergin kişinin tedavisi ve ıslahı için bir kuruma yerleştirilmesine veya alıkonulmasına cevaz vermektedir. 

Madde bağımlısı kişi, zorunlu tedavi yoluna başvuru ile birlikte en fazla 20 gün süre ile tedavi hizmeti almak üzere Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluşlarda alıkonulabilmektedir.

Zorunlu Tedaviye Başvuru Nasıl Yapılır?

Zorunlu tedavi hizmetine başvuru için Türk Medeni Kanununda sayılan şartların varlığı halinde aileler Sulh Hukuk Mahkemesine bir dilekçe ile başvuru yapmalıdır. Yetkili mahkeme kişinin yerleşim yeri mahkemesidir. Ancak acil durumlarda bulunduğu yer mahkemesi aracılığıyla da zorunlu tedavi kararı alınabilmektedir. Bu durumda bulunduğu yer mahkemesi kişinin yerleşim yeri mahkemesine gerekli bilgilendirmeyi yapar.  

Bu başvuru bizzat zorunlu tedavi talep eden kişiler tarafından yapılmalıdır. Herhangi bir kurumun aracılığıyla başvuru yapılamamaktadır.

Zorunlu tedavi kararı harca tabi kararlar olup dilekçe ile birlikte gerekli masrafların da mahkeme veznesine yatırılması gerekmektedir.

Gerekli şartları taşıyan kişiler adli yardımdan faydalanarak bu harçtan muaf olabilirler. Adli yardım bürolarına başvuru için alanında uzman bir Ankara avukat hukuki desteği alabilirsiniz.

Amatem Zorunlu Yatış

Sulh Hukuk Mahkemelerinden alınan zorunlu tedavi kararı sonrası Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü ile irtibat kurularak hastanın nakli gerçekleştirilmektedir.

Zorunlu tedavi kararı sonrası gerekirse zor kullanılarak maksimum 20 güne kadar tıbbi yardım sunulabilmektedir. Aynı zamanda bu süre zarfında ihtiyaç duyulacak kan vb. örneklerin alınabilmektedir.

Zorunlu tedavi kararlarının yerine getirilmesi yani bu kişilerin yatarak tedavileri kapalı psikiyatri polikliniklerinde gerçekleştirilmektedir. AMATEM’ler gönüllülük esasına bağlı kuruluşlar olduğu için hakkında zorunlu tedavi kararı bulunan kişilerin yatarak tedavileri bu kuruluşlarda yapılmamaktadır. Amatem zorunlu yatış işlemi gerçekleştirmemektedir.

Kaymakamlık üzerinden yapılan tedavi başvuruları ile zorunlu tedavi için yapılan başvurular birbirinden farklıdır. Kaymakamlık üzerinden alınan kararların kanunen bağlayıcılığı yoktur. Yukarıda anlattığımız ve 20 gün süre ile tıbbi hizmet almayı sağlayan zorunlu tedavi kararı ancak Sulh Hukuk Mahkemelerinden alınan kararla mümkündür. Zorunlu tedavi kararı almak için Ankara avukat hukuki danışmanlığı almanız süreci sizler adına daha sağlıklı kılacaktır.

Zorunlu Tedavi Sık Sorulan Sorular

Zorunlu tedavi ne kadar sürer?

Hekim ön raporuna göre en fazla 20 gün sürmektedir.

Zorunlu tedavi nasıl yapılır?

Sulh Hukuk Mahkemelerinden alınan zorunlu tedavi kararı sonrası Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü ile irtibat kurularak kapalı psikiyatri polikliniklerinde tedavi gerçekleştirilmektedir. Ankara avukat hukuki desteği alarak zorunlu tedavi sürecini sağlıklı bir şekilde yürütmeniz mümkündür.

Zorunlu tedavi kararı kimlere verilir?

Akıl zayıflığı, akıl hastalığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır tehlike arz eden bulaşıcı hastalık veya serserilik sebeplerinden biriyle toplum için tehlike oluşturan ergin kişiler ya da kişisel korumanın başka şekilde sağlanamadığı hallerdeki kişilere verilir.

“Zorunlu Tedavi 2025” hakkında 2 yorum

  1. SELAM BEN MAİL YOLUYLA SEVGILIMIN KAYMAKAMLIGA VE CİMERE BAS VURDUM AILESI CEKINDIGINDEN DOLAYI ZORUNLU YATİŞ OLURMU ACABA

    05339355299

  2. Hocam s.a ben madde bagimlisi idim 12 sene falan yatarim vafdi iciclikden hukuki islemi haksiz buldular ckktjm denetjm serbestlkk de tedavi gòrp ins dosyalar kapanacak brnde temix sayfa acacakdim.lakin ictjm babam sikayet etti ka aldilar yeni dosya acildi skmdi tedavi gorecegkm fakat eski dosyalarjm kapanacak lakim bj aldigkm yeni dosya yakar midosyayi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir